CSO Ormož d.o.o.

type your text for first image here

Institucionalno varstvo

type your text for second image here

Pomoč družini na domu

type your text for third image here

Razvoz hrane na dom

type your text for 4th image here

CSO Ormož d.o.o

type your text for 5th image here

CSO Ormož d.o.o

type your text for 6th image here

CSO Ormož d.o.o

type your text for 7th image here

CSO Ormož d.o.o

type your text for 8th image here

CSO Ormož d.o.o

type your text for 9th image here

CSO Ormož d.o.o

type your text for 10th image here

Delovna terapija

 

 

Delovna terapija je zdravstvena stroka, ki posamezniku omogoča, da kljub fizičnim ali duševnim omejitvam lahko opravlja zanj pomembne naloge in uresničuje vloge v vsakodnevnem življenju z najvišjo možno mero neodvisnosti in samostojnosti. Delovna terapija v domu pokriva zdravstveno in socialno dejavnost.


V domu si prizadevamo izvajati delovno terapijo na treh področjih človekovega delovanja:


• Dnevne aktivnosti/skrb za samega sebe zajema ohranjanje, obnavljanje in učenje dnevnih aktivnosti, kot so osebna higiena, hranjenje, oblačenje, transfer ipd., uporabo drobnih ortotskih in ortopedskih pripomočkov, prilagoditve okolja in prilagoditve pripomočkov (npr. za osebno higieno, hranjenje, oblačenje…), ter funkcionalne terapevtske aktivnosti.

 

 

Naše stanovalce spodbujamo k čim večji in čim daljši samostojnosti pri opravljanju vsakodnevnih aktivnosti. Na tem področju službi delovne terapije in fizioterapije medsebojno sodelujeta in se dopolnjujeta.

 

 

 

• Prostočasne aktivnosti potekajo skozi vse leto in so namenjene vsem stanovalcem. V ustvarjalni delavnici se imajo  stanovalci možnost izražati preko različnih kreativnih in drobnih terapevtskih tehnik dela, organiziramo jim razne prireditve, piknike, izlete, sprehode, ter praznujemo koledarske praznike. Prav tako se imajo možnost vključiti v razne skupine kot so: kartaška skupina, ugankarska skupina, molitvena skupina ter v razne športno rekreacijske dejavnosti.

• S produktivnimi aktivnostmi našim stanovalcem pomagamo pri iskanju tistih aktivnosti, s katerimi zaživijo v novem okolju. Vključujemo jih v njim ustrezna opravila, kot so pomoč pri urejanju okolja, skrb za živali, skrb za domsko knjižnico, gospodinjske aktivnosti ipd., vzpodbujamo medsebojno pomoč ter težimo k vzpostavljanju novih in ohranjanju starih socialnih stikov.


Tako jim omogočimo odločanje o svojem lastnem poteku življenja, aktivno preživljanje časa in osmišljanje jeseni življenja.


V našem domu so našle dom tudi živali. Naši stanovalci tako ob pomoči zaposlenih skrbijo za muce, ptičke in ribe, ki jim polepšajo in obogatijo njihov vsakdan. Vsaki mesec nas obiščeta tudi prostovoljki iz društva TERA-PSI z njihovima štirinožnima prijateljema.


Ponosni smo, da nam je uspelo vzpostaviti domsko knjižnico, ki je bogato založena, saj zbirka vsebuje 1600 knjižnih enot. Večina knjig so podarili sorodniki in prijatelji naših stanovalcev, v izposojo pa imamo tudi knjige iz Knjižnice Franca Ksavra Meška Ormož. Knjižnica ima svoja vrata odprta dvakrat tedensko med 10.00 in 11.00 uro. Da vse poteka tako kot mora, skrbijo naši knjižničarji – stanovalci/prostovoljci s pomočjo zaposlenih.


Da so naši stanovalci res aktivni bralci, dokazuje tudi to, da vsako leto sodelujejo in osvajajo bralno značko za odrasle, ki jo organizira in za nas prilagodi Knjižnica F.K.M. Ormož, v sodelovanju z njimi pa tudi že vrsto let v domu organiziramo svečanost ob slovenskem kulturnem prazniku. Bralno kulturo v domu krepi in spodbuja tudi skupina starih za samopomoč, ki si je nadela ime »Junaki«.


Skozi izbrane aktivnosti se stanovalci sprostijo, svobodno izražajo, krepijo psiho-fizične sposobnosti, zadovoljujejo duhovne potrebe in se povezujejo medsebojno ter s širšo družbeno skupnostjo. Vse aktivnosti potekajo individualno po oddelkih in skupinsko.

 

 

 

....Človek je vozel, pajčevina, mreža, v katero so prepleteni odnosi. Le ti so pomembni...